септември 24, 2024

Охрид, 24. септември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Крушите содржат многу корисни материи, вклучувајќи витамини, микро и макро елементи, органски киселини и други биолошки активни компоненти. Слатки се, но имаат помалку калории од јаболката, што ги прави погодни за диета.

Љубителите на круши, по правило, не страдаат од гастроинтестинални проблеми, вклучително и запек. Имено, крушите се одлични за ублажување на запек поради високата содржина на влакна, особено пектин, кој помага во регулирањето на варењето. Влакната додаваат волумен на столицата, што го олеснува движењето низ цревата. Покрај тоа, крушите содржат сорбитол, природен шеќерен алкохол кој има благо лаксативно дејство. Водата во крушите придонесува и за омекнување на столицата, со што се спречува запек.

Доколку на пациентот му е дијагностицирано воспалително заболување на уринарниот тракт, се препорачува консумирање на компот од круши.

Сепак, крушите не се добри за секого. Според гастроентеролозите, тие не се препорачуваат за луѓе со заболувања на панкреасот. За оваа група на луѓе тие се проблематични поради високата содржина на влакна, кои кај панкреатитис може дополнително да го оптоварат дигестивниот систем бидејќи телото потешко се разградува и апсорбира, што може да ги влоши симптомите како болка и надуеност. Исто така, крушите содржат природен шеќер, фруктоза, што може да предизвика дигестивни проблеми, особено кај луѓето со панкреатитис, бидејќи ослабениот панкреас потешко ги произведува ензимите неопходни за правилно разградување на шеќерот. (Крај)

извор: index.hr фото: архива

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука