Охрид, 28. ноември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Во студените месеци се движиме помалку и често се случува да почнеме да јадеме повеќе од потребното. Во овој период некои избираат храна која всушност не е добра за организмот, влијае на намалување на енергијата и слично. Сепак, една храна која многу луѓе сакаат да ја јадат како ужина е всушност одличен избор за зимска исхрана.
Нутриционистите ги посочуваат кикириките како таква храна и споделија седум причини зошто повремено треба да ги додавате во исхраната како здрава алтернатива на чоколадите, чипсот и сличните опции.
Богати се со здрави масти: Кикириките се одличен извор на здрави масти, особено мононезаситени масти, кои можат да ви помогнат во одржувањето на топлината и енергијата во текот на постудените месеци. Овие масти го поддржуваат и здравјето на срцето со намалување на нивото на лошиот холестерол.
Позитивно влијае на енергијата: За време на студените месеци често може да се чувствувате слабо, но кикириките се одлична ужина за полни со енергија. Комбинацијата на здрави масти, протеини и влакна во кикириките ја зголемува енергијата, одржувајќи ве активни и будни дури и во студените денови.
Го подобрува здравјето на кожата: Ладниот воздух може да ја направи кожата сува и без сјај, но кикириките содржат ниацин (витамин Б3), кој помага да се одржи кожата хидрирана, блескава и здрава. Оваа храна ја поддржува циркулацијата на крвта, што може да биде особено корисно кога надвор е ладно.
Зајакнување на имунитетот: Преполни со витамини како витаминот Е, кикириките помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем, што е особено важно во зима кога настинките и грипот се почести. Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој се бори против инфекции.
Регулирање на шеќерот во крвта: Протеинот и влакната во кикириките помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Ова ги прави одлична закуска за лицата со дијабетес или за сите кои сакаат да одржат стабилно ниво на енергија во текот на денот.
Поддршка на здравјето на дигестивниот систем: Кикириките се добар извор на влакна кои го помагаат варењето и спречуваат запек. Влакната помагаат да се одржува непречено функционирање на вашиот дигестивен систем, што е од суштинско значење кога јадете потешка храна во зима, што може да влијае на нормалната дигестивна функција.
Позитивно влијание врз слабеењето: Кикириките се добар извор на влакна кои помагаат во варењето и спречуваат запек. Влакната помагаат да се одржува непречено функционирање на вашиот дигестивен систем, што е од суштинско значење кога јадете потешка храна во зима. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr