Здравје Избор Македонија Ретки болести 2020 ТОП ВЕСТИ

Детални информации за ретките болести во новата База на ретки болести

Скопје, 7. октомври 2020 (ОХРИДПРЕС) – Базата на ретки болести претставува единствен регионален проект со цел скратување на времето до дијагноза и давање на широка поддршка на пациентите и семејствата кои се соочуваат со ретка болест и на докторите кои ги следат.

-Здружението „Живот со предизвици“ е вклучено во овој проект уште од самиот почеток со цел обезбедување на преводи на македонски јазик. Моментално базата е достапна на српски и македонски јазик, вклучени земји се Србија, Република Македонија, Црна Гора, Хрватска, Република Српска, а во иднина дека ќе се вклучат и другите земји од регионот. Со внесот на било кој поим во полето на барање, базата на ретки болести ви дава увид во ретките болести кои го опфаќаат тој поим. Со клик на поединечна болест се добива опис на болеста и се прикажуваат дополнителни податоци, доколку истите постојат. Податоците се од страницата www.orpha.net каде има податоци на седум различни европски јазици (освен англиски, достапен е француски, шпански, италијански, германски, полски, холандски, португалски). Сега конечно имаме податоци и на македонски јазик. Базата на ретки болести претставува платформа за комуникација помеѓу докторите и пациентите во однос на ретките болести, во целиот регион, со тоа што креираме не само база на податоци туку и база на лични искуства. Достапни се два форуми, и тоа, посебно за пациенти и членови на нивните семејства и посебно за здравствени работници. Ги повикуваме пациентите, семејствата и здравствените работници да се вклучат на форумите, информираат од „Живот со предизвици“.

Image may contain: text that says 'Baza retkih bolesti дома занас здруженија ретки болести форум вести контакт база на ретки болести базата ретки болести претставува единствен регионален проект цел скратуваье на времето дилагноза даваье на широка поддршка на лицата кои имаат ретка болест. базата ажурира периодично co своите предлози, информации знаеье може да придонесете кон унапредуваь на содржината 80 соодветните делови базата. 4300+ ретки болести држави базата мисијата подигне јавната свест јазици ретки болести помогне на докторите однос ретките болести. пациентите, даја важниинформации важни информации контакти на здружението психолошка поддршка вмрежуваье известуваьа на електронска адреса база знаеье'

Додаваат дека повеќе за базата на ретки болести може да се дознае на новоотворената веб страница на базата: www.retkebolesti.com/mk. Испраќаат и благодарност до сите кои учествувале во превод на информациите во базата на ретки болести: Гоце Калцев, Маја Танкоска, Христина Стојмирова, Дејан Јакимовски.

Image may contain: text that says 'retkih bolesti Baza retkih bolesti Forum Pretraga... >>>KaKo SE REGISTROVATI REGISTROVAT ΝΑ FORUM KAO LEKAR/ČLAN?>KAKO POSLEDNJI 0 REGISTROVATI 0 FORUM KAO Nema postova PRAVA OBOLELI orumu ekare. RETKIH vaznim TEME POSTOM KLINIČKA ISTRAŽIVANJA POSLEDNJI obolelih 2 polesti. RETKE temama registrujem 3 ticu klinickih istraživanja Srbiji inostranstvu. koje NOVCANA LEČENJE TERAPIJA pitanje, 1 POMOĆ NE... 3 sugestije vezanez lecenje terapiju Klinicko istraživanje odivana Septembar 0 0 postova 0 0 postova'

Во однос на ретките болести важно е да се знае:

– 75% од ретките болести се појавуваат уште во детството
– 30% од пациентите со ретки болести не доживуваат петта година
– Просечно се потребни 5-8 години за пациентот да добие точна дијагноза
– Пациентите менуваат најмалку 8 доктори специјалисти додека не добијат точна дијагноза
– Додека не се добие точната дијагноза, пациентите добиваат 3-5 погрешни дијагнози. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука