Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Три намирници за подобро здравје на мозокот над 40 години

Охрид, 10. јули 2024 (ОХРИДПРЕС) – Како што старееме, одржувањето на здравјето на мозокот станува сè поважно, а еден од најдобрите начини да го направиме ова е да се даде приоритет на исхраната која е здрава за мозокот.

Исхраната игра голема улога во борбата против когнитивните предизвици, како што се конфузија, заборавеност, недостаток на концентрација и јасност на мислата, кај луѓето над 40 години.

Хранливите материи што ги консумираме се клучни кога станува збор за поддршка на когнитивните функции, како што се меморијата, фокусот и вештините за решавање проблеми. Покрај тоа, исхраната има двојна улога во промовирањето на здравјето на мозокот: го подобрува протокот на крв и ги намалува воспаленијата. Така, со исхраната, можеме проактивно да го поддржиме здравјето на нашиот мозок како што старееме, ублажувајќи го когнитивниот пад и поттикнувајќи поостар ум способен да одговори на барањата на секојдневниот живот со јасност и еластичност.

Но, кои се некои од најдобрите намирници за тоа? Диететичарот и нутриционистка, Krutika Nanavati, откри неколку одлични опции.

Сардини и друга масна риба

Иако лососот е популарен поради неговите омега-3 масните киселини, Nanavati предлага да јадеме и сардини и скуша.

– Овие видови риби содржат DHA, омега-3 масти кои се неопходни за здрави мембрани на мозочните клетки и когнитивната функција, објаснува Nanavati. Вклучувањето на оваа риба во вашите оброци обезбедува важни хранливи материи кои го поддржуваат долгорочното здравје на мозокот.

Разни бобинки

– Истражувајте надвор од традиционалните бобинки како боровинки и пробајте вишни и капини, препорачува Nanavati. Ова овошје е моќен извор на антиоксиданси кои се борат со воспаленијата и ги штитат мозочните клетки од оксидативен стрес, значително придонесувајќи за спречување на когнитивниот пад.

Цвекло

Иако не често се фали за неговите придобивки, Nanavati вели дека цвеклото може да направи чуда за здравјето на мозокот. Нуди значителни когнитивни придобивки поради нитратите кои ги содржи.

– Цвеклото го стимулира производството на азотен оксид, подобрувајќи го протокот на крв во мозокот, вели нутриционистот. Подобрената циркулација на крвта ги поддржува когнитивните функции и меморијата, што го прави цвеклото одличен додаток во исхраната за зајакнување на функцијата на мозокот. (Крај)

извор: index.hr фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука