Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Што точно се случува со телото ако јадеме почесто домати

Охрид, 7. август 2024 (ОХРИДПРЕС) – Без разлика на видот и бојата, доматите сега ги има насекаде. Ова е сезоната на ова сочно овошје за кое всушност мислиме како зеленчук, а добрата вест е што не само што е вкусно, туку е и полно со есенцијални хранливи материи и антиоксиданси.

Еден домат со средна големина содржи само 22 калории, но е богат со витамин Ц, калиум, фолна киселина, витамин К, бета-каротин и други хранливи материи. Дознајте како правилното консумирање домати влијае на нашиот организам.

Се зголемува внесот на антиоксиданси

Секојдневното консумирање домати може значително да го зголеми нивото на антиоксиданси, особено ликопен. Ликопенот е каротеноид кој на доматите им дава црвена боја. Го има и во други овошја и зеленчук, како што се лубеницата, кајсиите и папајата. Ликопенот е познат по својата способност да ги неутрализира штетните слободни радикали во телото, намалувајќи го ризикот од одредени хронични состојби. Редовното консумирање домати може да доведе до повисоки нивоа на ликопен во крвотокот, нудејќи подобрена заштита од оксидативен стрес и некои болести.

Се намалува ризикот од мозочен удар

Бројни студии потврдија дека редовното консумирање домати може да помогне да се намали ризикот од мозочен удар, делумно поради високата содржина на ликопен. Едно истражување покажа дека луѓето со највисоко ниво на ликопен во крвта имаат 55 отсто помали шанси да доживеат мозочен удар отколку луѓето со ниско ниво на ликопен во крвта. Високата содржина на калиум во доматите помага во регулирање на крвниот притисок, додека влакната помагаат во намалување на нивото на холестерол. Ликопенот во доматите може да помогне и во намалување на ризикот од срцеви заболувања со намалување на LDL холестеролот. Со текот на времето, оваа дневна доза на соединенија здрави за срцето може да придонесе за подобро кардиоваскуларно здравје.

Се подобрува здравјето на кожата

Комбинацијата на витамин Ц, ликопен и други антиоксиданси кои се наоѓаат во доматите може да помогне да се заштити вашата кожа од оштетување на сонцето, па дури и може да спречи некои знаци на стареење, како фини линии и опуштена кожа. Витаминот Ц е од суштинско значење за производството на колаген, кој ја одржува вашата кожа цврста и младешка.

Може да го намали ризикот од некои видови рак

Ликопенот и другите антиоксиданси кои се наоѓаат во оваа сочна храна се поврзани со намалување на одредени видови на рак, особено оној на дигестивниот систем (уста, хранопровод, желудник, дебело црево и ректум). Истражувањата покажуваат дека антиинфламаторните ефекти на ликопенот и другите клеточни инхибиторни механизми можат да го ограничат растот и метастазирањето на клетките на ракот.

Може да го подобри видот

Доматите се богат извор на бета-каротен, кој е неопходен за одржување на добар вид. Покрај тоа, тие содржат лутеин и зеаксантин, два важни антиоксиданси кои помагаат во спречување на макуларна дегенерација поврзана со стареењето. Макуларна дегенерација поврзана со возраста е хронична состојба во која дел од мрежницата наречена макула е оштетен. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање домати може да придонесе за долгорочно здравје на очите и потенцијално да го намали ризикот од одредени очни болести. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука