Охрид, 4. септември 2024 (ОХРИДПРЕС) – И покрај високата калорична вредност, свинската маст е здрава ако се јаде умерено. Содржи 40% заситени масти, а колку за споредба, путерот има 54%, а двата производи се богати со заситени масти во споредба со растителните масла, кои обично содржат помалку од 10% заситени масти.
Свинската маст е богата со витамини А, Д и Е, како и со елементи како што се селен, калциум, магнезиум, манган, фосфор, цинк, натриум, бакар и железо. Помага за нормализирање на нивото на холестерол, го намалува ризикот од развој на болести на срцето и циркулаторниот систем и помага за подобрување на метаболизмот и нормализирање на функцијата на мозокот.
Сепак, треба да знаеме дека маснотиите се тешка храна. Затоа нутриционистите препорачуваат да се комбинира со храна како што се рен и сенф, кои промовираат апсорпција на свинската маст. Најдобро е да се јаде во првата половина од денот, особено за појадок.
Доколку имате болести на срцето и циркулаторниот систем, гастроинтестиналниот тракт или хепатитис, сепак би било подобро да ја избегнувате свинската маст и да се консултирате со вашиот лекар.
Свинската маст маснотија што се користи со векови за да се додаде вкус и крцкава текстура на храната. Иако не се смета за здрава маст, во споредба со високо незаситените омега-3 масла, како што е маслиновото масло, сепак може да се користи умерено, како дел од балансирана исхрана. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr