Охрид, 10. септември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Докторите и нутриционистите често зборуваат за важноста на правилната и здрава исхрана бидејќи таа е еден од факторите од кои зависи здравјето на целиот организам. Но, сепак често посегнуваме по храна која е многу штетна и според гастроентеролозите го труе организмот.
Особено е важно да се ограничи потрошувачката на колбаси и чадени производи. На крвните садови негативно влијаат навидум безопасни задоволства како што се колачи, бонбони, колачи, мафини, кечап, сосови и разни закуски. Таквата храна е полна со сол, конзерванси, шеќер, разни адитиви, дури и хидрогенирани масла и маргарин. Овие евтини замени за путер испуштаат канцерогени материи кога се загреваат и се ослободуваат во телото.
Транс-мастите се опасни затоа што не се апсорбираат од телото, туку се таложат во сврзното и одат во поткожното масно ткиво. Ова го отежнува производството на инсулин, влијае на формирање на наслаги во крвните садови и го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Со други зборови, транс-мастите го зголемуваат нивото на холестерол, предизвикуваат отпорност на инсулин и дијабетес. Тие предизвикуваат зголемување на телесната тежина, што ги оптоварува органите.
Накратко, за здраво тело и ум, важно е да се јаде храна богата со хранливи материи: овошје, зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови, семки и мешунки. Сите овие намирници содржат влакна и полифеноли кои ги хранат добрите бактерии. Добра опција е ферментираната храна како кефир и кисела зелка кои се богати со пробиотици кои се погодни за цревата. И, се разбира, не заборавајте да пиете многу вода. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr