Охрид, 12. октомври 2024 (ОХРИДПРЕС) – Црвеното месо е една од најризичните намирници за луѓето кои боледуваат од дијабетес, предупредува гастроентерологот Nuria Dianova. Врз основа на неодамнешните резултати од истражувањата, таа укажува на силната поврзаност помеѓу честото консумирање црвено месо и зголемениот ризик од дијабетес.
Истражувањето на примерок од 216.000 учесници, спроведено во текот на полни 36 години, покажа јасна поврзаност помеѓу црвеното месо и дијабетесот.
– Во текот на истражувањето, болеста била дијагностицирана кај 22.000 луѓе. Учесниците кои често консумирале црвено месо имале 62% поголем ризик од развој на дијабетес, вели Dianova од Московскиот научно-истражувачки центар за здрава исхрана. Овие резултати укажуваат на сериозен ризик за дијабетичарите и оние кои се склони кон оваа болест.
Според Dianova, замената на една порција црвено месо со протеини од растително потекло, како што се јаткастите плодови и мешунките, може драстично да го намали ризикот од дијабетес – дури за 30%. Јаткастите плодови и мешунките се богати со протеини кои се побезбедни за дијабетичарите бидејќи не содржат заситени масти кои се наоѓаат во црвеното месо.
Заситените масти и хем железото, кои ги има црвеното месо, можат да поттикнат воспалителни процеси и оксидација во телото. Овие реакции не само што го зголемуваат ризикот од дијабетес, туку придонесуваат и за акумулација на висцерални масти и можат да предизвикаат отпорност на инсулин, што дополнително ја отежнува контролата на шеќерот во крвта и го загрозува здравјето на дијабетичарите.
Овие наоди сугерираат дека дијабетичарите треба да го намалат консумирањето, дури и да го избегнуваат црвеното месо во исхраната. Изборот на растителни извори на протеини не само што може да го намали ризикот од дијабетес, туку и го подобрува вашето целокупно здравје. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr