News from Ohrid, Vesti od Ohrid, Ohrid news. Вести од Охрид, Новости Охрид, Информации од Охрид 24 часа - Брзо, точно, проверено...
октомври 27, 2024

Охрид, 27. октомври 2024 (ОХРИДПРЕС) – Експерите често посочуваат на видовите храна која наводно го зголемува ризикот од рак, по што сите веќе имаме долга листа во главата на храна и пијалоци кои предизвикуваат рак и кои треба да ги избегнуваме. Сепак, според диететичарот Nichole Andrews, оваа листа може да се намали на само две ставки.

Според неа има само две работи кои мора да се избегнуваат за максимално да се намали ризикот од рак и да се подобри здравјето на организмот.

Алкохол

Сакам да ве потсетам дека иако сите велат дека сè што јадете го зголемува ризикот, тоа не е точно. Само две намирници што ги јадете го зголемуваат ризикот од рак.

– Колку и да сакаме сите да пиеме чаша вино за време на вечерата, реалноста е дека редовното консумирање алкохол може да му наштети на нашето здравје. Тоа дури може да го зголеми ризикот од рак. Сите видови алкохол претставуваат ризик, вклучително и црвеното вино, предупредува Andrews.

Проблемот е поврзан со начинот на кој телото го метаболизира алкохолот. Кога алкохолот се распаѓа, тој се претвора во ацеталдехид, токсично соединение кое може да ја оштети ДНК и да ја попречи способноста на телото да ги регенерира клетките. Со текот на времето, ова клеточно оштетување може да доведе до мутации и, на крајот, до рак. Затоа, најдобро е да го ограничите внесот на алкохол колку што е можно повеќе.

Преработено месо

Преработеното месо може многу да му наштети на здравјето поради неколку причини. Ова вкусно месо, за жал, е една од ретките намирници кои докажано предизвикуваат рак. Опциите како виршли, сувомесни производи, колбаси и сланина мора да се избегнуваат. Преработеното месо се суши, чади или конзервира на други начини што може да создаде штетни хемикалии како нитрати и нитрити. Тие можат да се претворат во канцерогени соединенија во телото, што ги прави една од ретките намирници кои можат да го зголемат ризикот од рак. Светската здравствена организација (СЗО) дури го класифицираше преработеното месо како канцерогени материи од групата 1, што значи дека постојат силни докази за поддршка на фактот дека тие можат да доведат до рак.

Ако сакаме да го намалиме ризикот од рак, важно е да се фокусираме на намалување на потрошувачката на алкохол и преработено месо. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress – Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука