Охрид, 5. ноември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Ненадејните скокови на шеќерот во крвта може да се случат полесно отколку што мислат повеќето луѓе, а често се предизвикани од секојдневните навики.
Кога шеќерот во крвта се зголемува по оброкот, може да дојде до пад на енергијата, зголемено чувство на глад и, на долг рок, развој на отпорност на инсулин и метаболички проблеми. Изненадувачки е колку вообичаените навики што ги практикуваме секој ден можат да придонесат за овие ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Свесноста за овие скриени предизвикувачи може многу да помогне да се одржи нивото на шеќер во крвта стабилно.
Експертите посочуваат на четири вообичаени грешки кои повеќето луѓе ги прават секој ден, а кои можат да го подигнат нивото на шеќер во крвта.
Недостаток на сон
Недоволното спиење може да го зголеми шеќерот во крвта, попречувајќи ја способноста на телото ефикасно да ја регулира гликозата. Недостатокот на сон ја намалува чувствителноста на инсулин, што го отежнува одговорот на клетките на инсулинот, што резултира со повисоки нивоа на шеќер во крвта. Кога не се одмораме доволно, нашето тело произведува повеќе кортизол, хормон на стрес, што може да предизвика скок на шеќерот во крвта. Лошиот сон, исто така, ја намалува чувствителноста на инсулин, што го отежнува стабилизирањето на нивото на шеќер.
Прескокнување оброци
Кога прескокнуваме некој оброк, нивото на шеќер во крвта првично може да се намали, но потоа телото ослободува складирана гликоза за да го надомести недостатокот. Ова често предизвикува ослободување на хормони на стрес, како што е кортизол, што може да доведе до скок на шеќерот во крвта. Прескокнувањето на оброк може да изгледа безопасно, но често доведува до ниско ниво на шеќер во крвта што се зголемува кога конечно јадеме. Овој циклус може да го наруши телото, особено ако првиот оброк содржи многу јаглехидрати, што доведува до брзо зголемување на шеќерот.
Недоволна физичка активност
Кога не сме активни, гликозата подолго останува во крвта, што го зголемува нивото на шеќер. Редовното вежбање ја зголемува инсулинската чувствителност, овозможувајќи им на клетките поефикасно да одговорат на инсулинот. Физичката активност им помага на мускулите да ја користат гликозата за енергија, што го намалува шеќерот во крвта. Кога сме претежно неактивни, особено после јадење, нивото на шеќер останува подолго време, што врши дополнителен притисок на инсулинот и го отежнува стабилизирањето на шеќерот.
Консумирање на храна со висок гликемиски индекс
Храната со висок гликемиски индекс брзо го зголемува шеќерот во крвта бидејќи брзо се разложува на гликоза. Овие намирници, како што се белиот леб, слатките грицки и преработените житарки, имаат малку влакна и протеини, кои го забавуваат процесот на варење. Кога оваа храна се вари, тие брзо ослободуваат гликоза во крвотокот предизвикувајќи скок на шеќерот во крвта. Како одговор, телото ослободува инсулин за да го намали шеќерот во крвта, но тоа може да доведе до брзо опаѓање на гликозата подоцна. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr