Охрид, 25. ноември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Сите кои сакаат да ослабат треба да престанат да јадат по зајдисонце, а ручекот да биде најзначајниот оброк во денот, советуваат експертите.
Истражувачите од Универзитетот во Каталонија (UOC) и Универзитетот Колумбија потенцираат дека консумирањето најмалку 45 проценти од дневните калории по 17:00 часот го оневозможува телото да го регулира нивото на шеќер во крвта. Овој начин на исхрана може драстично да го зголеми ризикот од развој на дијабетес. Вообичаено е да се ограничи внесувањето храна на шест до осум часа на ден, на пример од 11:00 до 17:00 или најдоцна до 19:00 часот. Способноста на телото да ја метаболизира гликозата е ограничена ноќе, бидејќи лачењето на инсулин се намалува и чувствителноста на нашите клетки на овој хормон се намалува поради деноноќниот ритам, кој е координиран со часовникот во нашиот мозок и е поврзан со периодите на денот и ноќта.
Повремено постење ја подобрува способноста на телото ефикасно да ја користи гликозата од храната
Резултатите од истражувањето беа објавени во списанието Nutrition and Diabetes, а беа опфатени 26 луѓе на возраст од 50 до 75 години кои беа со прекумерна тежина или дебели и имале преддијабетес или дијабетес тип 2. Луѓето биле поделени во две групи: оние кои јадат рано и оние кои јадат доцна. Тие јаделе исти видови храна и иста количина на калории, но во различни периоди од денот. За време на тестот за гликоза, оние кои јаделе после 17:00 часот имале повисоки нивоа на гликоза, што укажува на пониска толеранција на гликоза.
Од друга страна, наизменичното постење се покажа дека значително ја подобрува способноста на телото ефикасно да ја користи гликозата од храната и инсулинот за управување со нивото на шеќер во крвта, делумно затоа што ги поттикнува луѓето да го завршат последниот дневен оброк релативно рано, околу 17:00 часот. Со ограничување на временската рамка за јадење и продолжување на времето без храна, телото може поефикасно да ја обработува гликозата. Истражувачите додадоа дека храната што вообичаено се јаде доцна навечер е покалорична и често обработена, што може да објасни зошто јадењето доцна ја зголемува телесната маса и масното ткиво. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr