Охрид, 13. декември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Како што наближуваат празниците, масите во домовите се полнат со храна. Сепак, ова може да има лош ефект врз нашето тело.
Неколку совети од нутриционистите за тоа која храна треба што повеќе да се избегнува за време на празничните вечери?
Обработена храна и слатки
Треба да се намали консумирањето на ултра-обработена храна како чоколадо, бонбони и чипс за време на празниците, бидејќи „нашите црева не сакаат таква храна“. Подобро да се изедат „неколку квалитетни чоколадни плочки, наместо голема количина евтина чоколада“. Од друга страна, диететичарите истакнуваат дека повременото уживање во ултра-обработена храна не е штетно, но советуваат да се фокусираме на свежа храна како овошје, зеленчук, цели зрна и јаткасти плодови.
Големи порции
За време на празниците лесно е да се претера со количината на храна во чинијата, но експертите предупредуваат на можните последици како надуеност и варење. Препорачуваат да јадете бавно, да уживате во секој залак и да ги слушате сигналите за ситост за да избегнете прејадување. Јадењето храна додека не се чувствуваме сити ни овозможува да ги внесеме потребните хранливи материи без непотребно оптоварување на нашиот дигестивен систем.
Пржена храна и масло
Експертите советуваат да се намали маслото, а наместо пржење и традиционалното печење, да се користат поздрави методи како варење и печење на топол воздух. Повременото консумирање на пржена храна во мали количини не штети, но претерувањето може да предизвика дигестивни проблеми како надуеност и непријатност.
Мрсна храна
За полесно варење, изберете посни парчиња месо и намалете ја употребата на додадени масти, како путер и маргарин. Додавањето дополнителни јадења богати со влакна, како што е пире од сладок компир, може да го помогне варењето. Иако големите количини на масти може да го оптоварат дигестивниот систем, квалитетните масти и протеини се важни, особено во зима, но умереноста е клучна.
Умереност наместо забрани
Празниците се време на радост, па целосното избегнување на омилената храна може да биде контрапродуктивно. Темното чоколадо и вареното вино, имаат антиоксидантни придобивки кога се консумираат во умерени количини. Наместо да прескокнувате оброци или да сте под строг режим или диети, јадете редовно и следете кога ќе се почувствувате сити. Советот на експертите е да уживате во празничните специјалитети, но да внимавате на квалитетот и квантитетот за да го зачувате балансот и дигестивното здравје. (Крај)
извор: index.hr фото: index.hr