Избор Општина Дебрца ТОП ВЕСТИ

Градоначалникот Ногачески го објави планот за реализација на нови инфраструктурни проекти до крајот на 2019 година

Дебрца, 5. септември 2019 (ОХРИДПРЕС) – Градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески ги презентира отпочнатите и го објави планот за реализација на инфраструктурните проекти кои ќе се реализираат до крајот на оваа година.

– Наша основна определба беше и е да се фокусираме на подобрување на квалитетот на живеење на граѓаните во општината и во тој контекст со средства од Буџетот на државата, ЕУ фондовите, буџетот на општината и други расположливи извори да инвестираме во капитални инфраструктурни проекти, вели Ногачески.

ОРОВНИК
-хортикултурно уредување на просторот кај јарболот и дел од главната влезна улица во селото ( средства од Биро за регионален развој, програма за развој на села и буџет на општината ),
– осветлување на плоштадот со нови лед светилки (буџет на општина ),
– осветлување на спортски полигон со лед рефлектори (буџет на општина ),
– санација на каптажи во местност „Тројани” (буџет на општина ),
– тампонирање на пат од кај Црква “Св. Спас” до приклучок на Аеродром ( АФПЗРР, програма за рурален развој ),
ГОРЕНЦИ
– осветлување на плоштадот со нови лед светилки (буџет на општина ),
– аплицирано во МЗШВ за тампонирање на полски пат од подвозник до каналот на река Сатеска,
ТРЕБЕНИШТА
– тампонирање на пат до Црква “Св.Петка” (буџет на општина )
-инсталирање на централно греење во Подрачното училиште (буџет на општина , основно училиште ),
– поврзување на новата бушотина за вода со резервоарот над основното училиште ( буџет на општина ),
ВОЛИНО
– изградба на фекална канализација ( АФПЗРР, програма за рурален развој и буџет на општината),
– доизградба на патен правец село Волино-село Мороишта, Струга ( Центар за развој на Југозападен плански регион, АФПЗРР, програма за рурален развој ),
МЕШЕИШТА
– реконструкција и инсталирање на централно греење во Подрачното училиште (Центар за развој на Југозападен плански регион, програма за регионален рамномерен развој и буџет на општината ),
– изградба/асфалтирање на една уличка ( буџет на општина ),
БОТУН
– санација на стара каптажа за водоснабдување ( буџет на општина ),
– поставување на нова типска автобуска постојка ( проект за Белчишко Блато, ЗГ Екотуризам 2016 ),
ЗЛЕСТИ
– регулација на канал за наводнување ( буџет на општина),
– осветлување на плоштадот со нови лед светилки ( буџет на општина ),
БЕЛЧИШТА
– отпочнување со санација и пренамена на објект Изложбен центар на Белчишко Блато ( средства на ЕУ, Прекугранична соработка со Грција ),
– уредување на речното корито во централното подрачје ( буџет на општина ),
– поставување на нова типска автобуска постојка ( проект за Белчишко Блато, ЗГ Екотуризам 2016 ),
ЛЕШАНИ
– Регулација на канал за наводнување ( буџет на општина ),
– осветлување на спортски полигон со лед рефлектори ( буџет на општина ),
-подобрување на централното греење во подрачното училиште,
ВЕЛМЕЈ
– доуредување и заградување на просторот кај селската амбуланта ( буџет на општина ),
– осветлување на плоштадот со нови лед светилки ( буџет на општина ),
НОВО СЕЛО
– санација на покрив на објект на месната заедница ( буџет на општина ),
ПЕСОЧАНИ
– тампонирање на уличка со гребан асфалт ( буџет на општина ),
ЦРВЕНА ВОДА
– санација на спомен соба од АСНОМ и спомен соба на Ванчо Николески во зградата на училиштето (буџет на општина)
ИЗДЕГЛАВЈЕ
– изградба на резервоар за водоснабдување ( Министерство за транспорт и врски и буџет на општина ),
– тампонирање со гребан асфалт на пат до црква “Св.Димитрија” ( буџет на општина ),
– санација на мост на пат до црква “Св.Димитрија” ( буџет на општина ),
СЛАТИНСКИ ЧИФЛИК
-изградба на доводен цевковод за водоснабдување ( Биро за регионален развој ,програма за развој на подрачја со специфични развојни потреби ),
СЛАТИНО
– уредување на влезот во манастир “Св. Јован” ( буџет на општина ),
– асфалтирање на улица во селото ( буџет на општина ),
– уредување на патека и поставување на летниковци на Слатинско Езеро ( Центар за развој на Југозападен плански регион, грант од Швајцарска агенција за развој и соработка ),
ОЗДОЛЕНИ
– тампонирање на улица ( буџет на општина ),
АРБИНОВО
– реконструкција на пат врска со А2-село Арбиново ( Центар за развој на Југозападен плански регион, АФПЗРР,програма за рурална инфраструктура и буџет на општина ),
СЛИВОВО
– тампонирање на пат до црква “ Св.Атанасиј “( буџет на општина ),
– санација на споменик на МКУБ ( буџет на општина ),
– санација на спомен чешма во Сливовски Анови ( буџет на општина ),
ВРБЈАНИ
– асфалтирање на две улици ( буџет на општина ),
– изградба на бетонски пропусти на трета улица ( буџет на општина ),
ГОДИВЈЕ
– асфалтирање на две улици ( буџет на општина ),
– уредување на простор во црква “Св.Спас” ( буџет на општина ),
ЛАКТИЊЕ
– асфалтирање на две улици ( буџет на општина )
БРЕЖАНИ
– Во рамите на ЕУ Програмата за Прекугранична соработка со Албанија во прва фаза е одобрен проект, во чии рамки е предвидена санација и адаптација на зградата на поранешното училиште во планинарски дом. (Крај)

извор: Општина Дебрца фото: архива

 

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука

Слични објави