Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Овошје кое може да го користат лицата со дијабетес

Охрид, 23. мај 2024 (ОХРИДПРЕС) – Правилното дијагностицирање на дијабетес тип 2 може да биде збунувачко откако се појавија нови правила за исхрана што треба да се следат за да го одржиме здравјето.

Дополнително, знаејќи ги правилата во врска со овошјето, ова е уште потешко да се разбере. Од една страна, експертите препорачуваат луѓето со дијабетес тип 2 да избегнуваат храна со висока содржина на шеќер, а од друга, знаеме дека овошјето е извор на многу важни хранливи материи.

Ендокринологот д-р Ендрју Тимоти Крафтсон сподели информација која треба да ја знае секој кој има дијабетес за овошјето. Тој вели дека луѓето со дијабетес не треба да го исфрлаат овошјето од исхраната.

– Овошјето е важен извор на влакна, витамини и хранливи материи и не треба да го избегнуваат луѓето со дијабетес, изјави тој.

Дополнително, студија од 2022 година покажа дека луѓето кои јадат овошје секој ден имаат 48 отсто помал ризик од дијабетес од луѓето кои воопшто не јадат овошје.

Луѓето со дијабетес треба да следат неколку упатства кога станува збор за консумирање овошје

Иако овошјето е добар извор на растителни влакна и други хранливи материи кои му се потребни на телото, д-р Крафтсон истакнува дека е точно дека може да го подигне нивото на шеќер во крвта, нешто за што луѓето со дијабетес треба да бидат свесни. Поради ова, тој напоменува дека луѓето со дијабетес треба да следат неколку упатства кога станува збор за консумирање овошје. Прво, тој советува да се јаде цело овошје, наместо во форма на сок или смути.

– Јадењето цело овошје му обезбедува на телото здрави шеќери и растителни влакна. На телото му треба подолго време да го обработи целото овошје, што му дава време да произведе инсулин и да спречи скокови во шеќерот во крвта, објаснува д-р Крафтсон.

Доколку имате дијабетес и сте љубители на овошје, д-р Крафтсон наведува дека најдоброто овошје се оние со низок гликемиски индекс.

– Овошјето за кое е потребно подолго време да се вари се категоризира како овошје со низок гликемиски индекс. Овошјето кое брзо се вари се категоризира како овошје со висок гликемиски индекс. Храната со висок гликемиски индекс, вклучително и овошјето со висок гликемиски индекс, може побрзо да го зголеми нивото на шеќер во крвта, објаснува д-р. Крафтсон.

Ова е список на нискогликемиски овошја што луѓето со дијабетес можат да ги јадат без да се грижат премногу за тоа како тие влијаат на нивото на шеќер во крвта.

Цреши
Лимони
Грејпфрут
Јагоди
Малини
Боровинки
Калинка
Кајсии
Круши
Свежи смокви
Мандарини
Портокалите
Грозје
Праски
Сливи
Банани
Брусница
Суви сливи
Јаболка. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука