Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: За подобро здравје на срцето над 50 години, јадете 3 намирници

Охрид, 25. септември 2024 (ОХРИДПРЕС) – Храната богата со пробиотици, како што се јогуртот и ферментираната храна, се познати по нивните корисни ефекти врз здравјето на цревата, но нудат и други придобивки.

Редовното консумирање на оваа храна може да има позитивни ефекти врз меморијата, расположението и здравјето на срцето, особено кај луѓето над 50 години. Пробиотиците ја поддржуваат функцијата на мозокот преку подобрување на врската црева-мозок, помагаат во балансирање на хормоните кои го регулираат расположението и придонесуваат за здравјето на срцето со намалување на холестеролот и воспаленијата.

Експертите издвојуваат три такви намирници кои придонесуваат за здравјето на цревата и срцето.

Кефир

Кефирот содржи многу пробиотски соеви кои ја подобруваат когнитивната функција и целокупното здравје. Различни пробиотски соеви и биоактивни соединенија во кефирот го подобруваат здравјето на цревата и се поврзани со подобра когнитивна функција и заштита од когнитивно опаѓање. Редовното консумирање на кефир поддржува здрава цревна микробиота, која игра клучна улога во стабилизирање на расположението и намалување на симптомите на анксиозност и депресија Кефирот може да придонесе за намалување на крвниот притисок и подобрување на нивото на холестерол, што е од корист за здравјето на срцето.

Кисела зелка

Киселата зелка, со својата содржина на пробиотик, е моќна ферментирана храна која се препорачува за одржување на здравјето на цревата. Здравите црева, кои се помогнати од пробиотиците во кисела зелка, може позитивно да влијаат на когнитивната функција и оксидативниот стрес. Пробиотиците во киселата зелка, исто така, ја подобруваат врската на цревата и мозокот, која помага да се управува со расположението и да се намали анксиозноста и депресијата.

Ферментирани краставици

Пробиотиците во ферментираните краставици ја поддржуваат здравата цревна микрофлора, која може да помогне во намалувањето на воспаленијата и оксидативниот стрес. Овие пробиотици можат да влијаат на производството на невротрансмитери кои го регулираат расположението, а со тоа помагаат да се стабилизира расположението и да се намали стресот. Станува збор за нискокалорична храна богата со пробиотици. Сепак, важно е да се внимава на содржината на натриум во краставиците бидејќи внесување на многу натриум може да биде штетно за здравјето. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

    @OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука