Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Храната богата со масти не претставува посебен ризик за здравјето, доколку се консумира умерено и со правилно комбинирање

Охрид, 3. април 2024 (ОХРИДПРЕС) – Истражување спроведено од американски научници покажа дека храната која е богата со масти, како јајца, црвени меса и масло, не претставува посебен ризик за здравјето, доколку се консумира умерено и со правилно комбинирање.

Вклучувањето на здрави масти во вашата исхрана е од суштинско значење за целокупното здравје и благосостојба. Здравите масти даваат енергија, ги поддржуваат виталните функции на телото и помагаат во апсорпција на витамини растворливи во масти.

Еве неколку клучни точки за внесот на здрави масти во исхраната:

Разликувајте помеѓу здрави и нездрави масти: Не сите масти се создадени еднакви. Здравите масти, како што се мононезаситените масти и полинезаситените масти, се корисни за телото, додека нездравите масти, како транс мастите и прекумерните заситени масти, треба да се ограничат.

Изберете извори на мононезаситени масти: Вклучете храна богата со мононезаситени масти, како што се авокадо, маслиново масло, јаткасти плодови (како бадеми, индиски ореви и кикирики) и семиња (како семе од чиа и ленено семе). Овие масти се поврзани со намален ризик од срцеви заболувања и воспаление.

Вклучете извори на полинезаситени масти: Вклучете храна богата со полинезаситени масти, особено омега-3 и омега-6 масни киселини. Омега-3 масните киселини може да се најдат во масните риби (како лосос, скуша и сардини), оревите, лененото семе и чиа семето. Омега-6 масните киселини се присутни во растителните масла (како сончоглед, шафран и масло од соја) и семките. Овие масти го поддржуваат здравјето на мозокот, здравјето на срцето и имаат антиинфламаторни својства.

Консумирајте помрсна риба: Мрсните риби, како што се лососот, пастрмката и туната, се одличен извор на омега-3 масни киселини. Имајте за цел да вклучите мрсна риба во вашата исхрана најмалку двапати неделно за да ги добиете здравствените придобивки поврзани со овие масти.

Вклучете растителни извори на масти: вклучете растителни извори на масти како авокадо, јаткасти плодови и семки во вашите оброци. Додадете исечено авокадо во салати или користете го како намаз на тост. Грицкајте грст јаткасти плодови или посипете ги врз јогурт или овесна каша. Додадете мелено ленено семе или семе од чиа во смути, житарки или печива.

Внимавајте на големината на порциите: Иако здравите масти нудат бројни здравствени придобивки, тие сепак се калорични. Имајте на ум големината на порциите за да одржувате урамнотежена исхрана и да спречите прекумерно внесување калории.

Ограничете ги заситените и транс-мастите: Минимизирајте го внесот на заситени масти кои се наоѓаат во млечните производи со висока содржина на масти, масните парчиња месо и преработената храна. Избегнувајте транс масти кои се наоѓаат во пржената храна, печивата и комерцијално спакуваните грицки, бидејќи тие се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања.

Гответе со здрави масти: Одлучете се за методи на готвење кои користат здрави масти, како маслиново масло или масло од авокадо, наместо нездрави масти како путер или маст. Изберете печење, печење на скара, пареа или пржење пред длабоко пржење за да ја намалите количината на нездрави масти во вашите оброци.

Читајте ги етикетите на храната: Проверете ги етикетите на храната за видот и количината на масти присутни во пакуваната храна. Побарајте производи со малку заситени и транс масти и изберете опции со поголеми количини на здрави масти.

Консултирајте се со здравствен работник: Ако имате специфични проблеми со исхраната или здравствени состојби, секогаш е препорачливо да се консултирате со здравствен работник или регистриран диететичар кој може да обезбеди персонализирани упатства за вклучување здрави масти во вашата исхрана.

Запомнете, умереноста и рамнотежата се клучни кога станува збор за консумирање здрави масти. Со правење свесни избори и вклучување на различни извори на здрави масти во вашата исхрана, можете да го поддржите вашето целокупно здравје и благосостојба. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука