Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Четири намирници кои го зајакнуваат имунитетот и придонесуваат за долговечност

Охрид, 7. јуни 2024 (ОХРИДПРЕС) – Кога станува збор за нашата добросостојба, правилната исхрана е многу важна, особено ако сакаме да водиме долг и здрав живот.

Добро балансирана исхрана, богата со есенцијални хранливи материи, е од суштинско значење за одржување на целокупното здравје и спречување на хронични болести. Од срцеви заболувања и дијабетес до рак, многу здравствени проблеми кои преовладуваат во современото општество се тесно поврзани со навиките во исхраната.

Со снабдување на нашите тела со храна и пијалоци богати со хранливи материи кои го зајакнуваат имунитетот, не само што ја поддржуваме нашата физичка благосостојба, туку и ја подобруваме способноста на нашиот имунолошки систем да се бори против болестите. Правилната исхрана делува како моќна алатка за долговечност, помагајќи ни да старееме достоинствено и да го одржуваме квалитетот на животот во подоцните години.

Д-р Johannes Uys и диететичарот Lisa Andrews посочуваат на неколку намирници кои се одлични за зајакнување на имунитетот и можат да придонесат за долговечност.

1. Риба

Рибата нуди двојно количество на протеини и омега-3 масни киселини за зајакнување на имунитетот.

– Рибата е одличен извор на цинк кој го заштитува вашиот имунолошки систем, Andrews. Омега-3 масните киселини ги намалуваат воспаленијата и го подобруваат здравјето на срцето, додека цинкот ја зајакнува способноста на имунолошкиот систем да се бори со инфекциите.

Овие хранливи материи ја прават рибата одличен избор за зајакнување на имунитетот и промовирање на целокупното здравје.

– Одлично би било да се внесува риба три пати неделно. Може да се додаде во салати или да се користи како ужина со крекери од цели зрна, препорачува Andrews.

2. Јаткасти плодови и семиња

Јаткастите плодови и семињата нудат мноштво здравствени придобивки, вклучително и имунолошка поддршка.

– Јаткастите плодови и семињата обезбедуваат здрави масти, како и селен и цинк. Селенот делува како антиоксиданс, ги штити клетките од слободните радикали, додека цинкот е клучен за нормалното функционирање на имунолошкиот систем, објаснува Andrews.

Покрај тоа, здравите масти се од витално значење за одржување на структурата и функцијата на клетките. Поради овие и други причини, додавањето јаткасти плодови и семиња во овесна каша, салати или уживање во нив како ужина може да придонесе за долговечност со намалување на ризикот од хронични болести.

3. Грав и леќа

Andrews истакнува дека гравот и леќата се основни во исхраната.

– Овие мешунки се богати со влакна кои промовираат здрав цревен микробиом, го зајакнуваат имунолошкиот систем и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и дијабетес. Со вклучување на грав и леќа во супи, салати, чорби и сосови како хумус, можеме да ги искористиме нивните својства за зајакнување на имунитетот и потенцијално да го продолжиме животниот век, потенцира Andrews.

4. Темно лиснат зелен зеленчук

Д-р Johannes Uys ги нагласува извонредните здравствени придобивки од спанаќот и кељот.

– Тоа е фантастична суперхрана и за здравјето на срцето и за имунитетот. Тие се преполни со антиоксиданси, витамини и минерали, силно го поддржуваат имунолошкиот систем и ги намалуваат воспаленијата, а сето тоа е од корист за вашето срце. Со неутрализирање на штетните слободни радикали, овие антиоксиданси придонесуваат за здравјето и долговечноста на клетките, додава д-р Uys. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука