Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Три популарни сосови кои го спречуваат слабеењето

Охрид, 7. јули 2024 (ОХРИДПРЕС) – Сосовите се одлични за додавање вкус на јадењата, но за жал, не сите се добри за нашето здравје. Висококалоричните опции како мајонез и други сосови може да содржат големи количини на калории и нездрави масти.

Ако ги консумираме премногу, тоа може да влијае на нашиот метаболизам предизвикувајќи зголемување на телесната тежина и други здравствени проблеми.

Сепак, ако знаеме кои сосови треба да ги избегнуваме може да ни помогне да направиме подобар избор и да го одржиме метаболизмот под контрола. Диететичарката Krutika Nanavati и фармацевтот Elaine Chiquette предупредија на три сосови кои треба да ги избегнуваме или барем да го намалиме нивното користење.

Мајонез

Мајонезот првенствено се прави од масло, жолчки од јајце и оцет или сок од лимон. Маслото што се користи често е богато со нездрави масти, особено со заситени масти. Јадењето премногу заситени масти може да доведе до воспаленија и да го зголеми ризикот од метаболички проблеми.

– Зачините со висока содржина на масти и калории, како што се преливите за салата на база на мајонез или сосот од тартар, можат брзо и лесно да придонесат за прекумерен внес на калории, предупредува Chiquette.

Кечап

Кечапот е полн со додадени шеќери. Приближно 15 милилитри може да содржи околу четири грама шеќер, често во форма на сируп од пченка со висока фруктоза. Редовното консумирање храна богата со шеќер може да доведе до скокови на нивото на шеќер во крвта, предизвикувајќи телото да произведува повеќе инсулин. Со текот на времето, ова може да придонесе за отпорност на инсулин и метаболички синдром, што може да го забави метаболизмот.

– Кечапот е често „збогатен“ со сируп од пченка кој содржи висока фруктоза и други шеќери, кои го зголемуваат шеќерот во крвта и ги зголемуваат воспалителните реакции, вели Nanavati.

BBQ сос

Многу од комерцијалните BBQ сосови содржат адитиви, конзерванси и вештачки ароми за подобрување на вкусот и продолжување на рокот на траење. Овие додатоци може да го нарушат здравјето на цревата, влијаејќи на рамнотежата на добрите и лошите бактерии во дигестивниот тракт. BBQ сосот често се користи како маринада или сос за натопување. Овие скриени калории може брзо да доведат до севкупно зголемување на дневниот внес на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина.

– Многу сосови за скара содржат високо ниво на шеќер и конзерванси кои можат да предизвикаат воспаленија и да придонесат за несакано зголемување на телесната тежина, заклучи Nanavati. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука