Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Доколку ве мачи надуеност, избегнувајте ги овие четири намирници навечер

Охрид, 8. јули 2024 (ОХРИДПРЕС) – Надуеноста е непријатно чувство во стомакот што може да направи да се чувствуваме тромо и тешко. Често е предизвикана од прејадување, пребрзо јадење или консумирање одредена храна.

Затоа, доколку сакаме да го избегнеме будењето со утринска надуеност, најдобро е да се држиме подалеку од одредени намирници после 18:00 часот, вели диететичарот и нутриционист Krutika Nanavati.

Овие намирници можат да предизвикаат телото да задржува вода или да произведува вишок гас, со што ќе се чувствуваме подуени и непријатно следниот ден. Така, доколку сакаме да го избегнеме ова непријатно чувство, Nanavati советува да ги избегнувате следните намирници.

Брокула, карфиол и зелка

Јадењето на зеленчук како брокула, карфиол и зелка, по 18:00 часот може да доведе до надуеност бидејќи овој зеленчук содржи одредени јаглехидрати кои тешко се варат.

– Брокулата, карфиолот и зелката се богати со растителни влакна, што е корисно за целокупното варење. Сепак, нивните сложени шеќери подолго се разградуваат, што доведува до надуеност кај некои луѓе, вели Nanavati.

Грав и леќа

Јадењето грав и леќа навечер може да доведе до надуеност поради нивната висока содржина на влакна и олигосахариди. Влакната се одлични за варење, но можат да произведат гас додека се распаѓаат во дебелото црево.

– Овие мешунки се одлични извори на протеини и влакна, но содржат и олигосахариди, сложени шеќери кои се ферментирани од бактерии во цревата, создавајќи гасови и можна надуеност, објасни диететичарот Nanavati.

Солена храна

Кога консумираме многу сол, нашето тело ја задржува водата за да ја одржи вистинската концентрација на сол во крвотокот, што може да доведе до задржување на течности и надуеност.

– Прекумерниот внес на натриум може да го наруши балансот на течности во телото. Јадењето солени оброци пред спиење може да доведе до задржување на водата, предизвикувајќи непријатност и надуеност наутро, вели Nanavati.

Зачинета храна

Зачинетата храна често содржи состојки како чили пиперки или лути зачини, кои можат да ја иритираат слузницата на желудникот, што доведува до воспаление и непријатност. Оваа иритација може да предизвика желудникот да произведува вишок стомачна киселина, што може да придонесе за надуеност.

– Иако зачините можат да бидат корисни за варење, кај некои поединци тие можат да ја иритираат слузницата на желудникот што доведува до надуеност и непријатност, особено ако се јадат пред спиење, заклучува Nanavati. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука