Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Жените над 40 години треба да ја јадат оваа храна

Охрид, 18. јули 2024 (ОХРИДПРЕС) – Храната со низок гликемиски индекс игра клучна улога во слабеењето и спречувањето на дијабетес поради влијанието врз нивото на шеќер во крвта. Оваа храна полека се вари и се апсорбира, што доведува до постепено зголемување на нивото на гликоза во крвта и промовирање на одржливи нивоа на енергија.

Со избирање на храна со низок гликемиски индекс, луѓето можат подобро да ја контролираат својата тежина и да го намалат ризикот од развој на дијабетес. Д-р Ralph Waldo и нутриционистот д-р Akanksha Kulkarni ги издвоија првите девет намирници кои жените над 40 години треба да ги јадат почесто.

Праски

Праските се одличен извор на диетални влакна, особено кога се јадат со лушпата. Влакната го одржуваат чувството на ситост подолго време и го намалуваат вкупниот внес на калории. Ова може да го помогне губењето на тежината помагајќи да се контролира големината на порциите и да се избегне прејадување.

Kulkarni тврди дека сушените праски содржат само овошен шеќер и имаат низок гликемичен индекс.

– Тие се добар извор на есенцијални хранливи материи како што се витамините А и Ц и антиоксиданси кои ја промовираат општата благосостојба на телото. Тие исто така содржат влакна кои регулираат нивото на шеќер во крвта и даваат чувство на ситост, вели д-р Kulkarni.

Грејпфрут

Грејпфрутот содржи многу вода, која може да ви помогне да останете хидрирани и да ги поддржите правилните функции на телото. Хидрирано тело е важно за контрола на тежината и намалување на ризикот од отпорност на инсулин.

– Присуството на нарингенин во грејпфрутот ја подобрува чувствителноста на инсулин, а со тоа го одржува нивото на шеќер во крвта на препорачаните нивоа. Луѓето со дијабетес кои сакаат да ја спречат прогресијата на болеста можат да го јадат, објаснува Kulkarni.

Сливи

Сливите се богати со антиоксиданси, витамини Ц и К и минерали како што се калиум и магнезиум. Овие хранливи материи го поддржуваат целокупното здравје, метаболизмот и чувствителноста на инсулин, кои се важни фактори за спречување на дијабетес и одржување на здрава тежина.

– Содржината на влакна во сливите е толку висока што го регулира нивото на шеќер во крвта и го зголемува чувството на ситост. Антиоксидативните елементи во сливите во комбинација со витамини го намалуваат оксидативниот стрес, додава докторот и нутриционист Kulkarni.

Круши

Крушите се богати со диетални влакна, особено со растворливи влакна како што е пектинот. Иако крушите содржат природни шеќери, тие се релативно нискокалорични во споредба со слатките грицки и десерти.

Kulkarni објаснува дека крушите се „одлична нискогликемиска алтернатива, богата со диетални влакна, особено пектин, кој помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Тие се добар извор на витамини Ц, К и калиум кои се здрави за срцето. Тие содржат растворливи влакна кои го помагаат варењето и го поддржуваат бавното ослободување на шеќер во крвотокот.

Бобинки

Бобинки се релативно ниско-калорични и содржат помалку природни шеќери во споредба со многу други видови на овошје. Изборот на бобинки како опција за ужина или десерт може да ја задоволи потребата за слатко без да предизвика значителни скокови на шеќерот во крвта или да додаде дополнителни калории.

– Бобинките како боровинки и малини имаат малку шеќер и калории, но се богати со антиоксиданси. Ги задоволуваат желбите за благо на здрав начин. Се препорачува да јадете порција бобинки дневно, вели д-р Waldo.

Јаткасти плодови

Јаткастите плодови се богати со есенцијални хранливи материи, како што се витамините Е и Б, магнезиум, калиум, калциум и антиоксиданси. Овие хранливи материи го поддржуваат целокупното здравје, метаболизмот и чувствителноста на инсулин, што е од клучно значење за спречување на дијабетес и одржување на здрава тежина.

– Овошјето како бадемите и оревите содржат здрави масти, протеини и растителни влакна кои обезбедуваат енергија и ве одржуваат да се чувствувате сити. Со консумирање на овие јаткасти плодови, можете да влијаете на контролата на тежината, па дури и да промовирате губење на тежината, бидејќи тие ќе ве заситат и ќе ве спречат да се прејадете, објаснува д-р Waldo. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука