Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: За подобро здравје на срцето, избегнувајте ја оваа храна

Охрид, 23. јули 2024 (ОХРИДПРЕС) – Здравјето на срцето е растечка грижа за многу луѓе, особено затоа што кардиоваскуларните болести остануваат една од водечките причини за смрт во светот.

Исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето, влијаејќи на сè, од крвниот притисок до нивото на холестерол. Додека многу луѓе се фокусираат на избегнување очигледните „виновници“ како брзата храна и слатките, исто така е важно да знаеме дека не сите навидум здрави производи се корисни како што се мисли првично.

Одредени популарни намирници, кои се рекламираат како здрави, може да содржат скриени состојки кои можат негативно да влијаат на нашето срце. Лекарите д-р Rimas Geiga и д-р Ralph Waldo истакнаа неколку такви производи.

Конзервиран зеленчук

Конзервираниот зеленчук е практичен за користење, но често содржи натриум за да се зачува вкусот и рокот на траење.

– Зголемениот внес на натриум е директно поврзан со високиот крвен притисок, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, меѓу другите ризици, вели д-р Geiga. За поздрава опција, предлага да изберете свеж или замрзнат зеленчук, кој обично не содржи додаден натриум и има повеќе хранливи материи.

Кокосово масло

Кокосовото масло стана популарно поради различните здравствени придобивки. Сепак, д-р Waldo предупредува дека кокосовото масло е богато со заситени масти и калории, а Американското здружение за срце препорачува ограничување на внесот на заситени масти. Д-р Waldo предлага користење на поздрави алтернативи, како што се маслиново масло или масло од авокадо, кои содржат здрави масти без исто ниво на заситени масти.

Гранола

Гранолата често се смета за здрав избор за појадок, но д-р Waldo истакнува дека често е богата со додаден шеќер, полна со калории и содржи заситени масти од јаткастите плодови и масла.

– Овие фактори може да доведат до зголемување на телесната тежина, воспаленија и зголемен ризик од срцеви заболувања со текот на времето. За поздрав појадок изберете обичен грчки јогурт со додадено свежо овошје и јаткасти плодови, вели д-р Waldo.

Суво овошје

Иако сувото овошје содржи влакна и хранливи материи, исто така е многу богато со шеќер и калории поради процесот на дехидрација.

– Јадењето премногу сушено овошје може да го зголеми нивото на шеќер во крвта, да промовира зголемување на телесната тежина и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, предупредува д-р Waldo.

Додава дека свежото овошје е подобар избор, а јаболката и бобинките се одличен избор за здравјето на срцето. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука