Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Ако сакате да го намалите ризикот од срцеви заболувања, помалку внесувајте од овие четири намирници

Охрид, 8. август 2024 (ОХРИДПРЕС) – Метаболичкиот синдром е збир од состојби кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес.Вклучуваат висок крвен притисок, висок шеќер во крвта, вишок маснотии околу половината и абнормални нивоа на холестерол. Превенцијата на метаболички синдром вклучува здрав начин на живот, па затоа е неопходно да се избегнува одредена храна.Докторите откриваат кои намирници треба да ги избегнуваме ако сакаме да го намалиме ризикот од метаболички синдром.

Црвено месо

Црвеното месо може да предизвика воспаление во телото. Хроничното воспаление е поврзано со различни метаболички нарушувања, вклучително и метаболички синдром. Полно е со нездрави масти кои би можеле да ја нарушат работата на срцето. Редовното консумирање црвено месо има тенденција да го зголеми количеството на лош холестерол во телото, што пак придонесува за зголемување на телесната тежина и дебелината која е критичен елемент во метаболичкиот синдром. Сè што влијае на телесната тежина може директно да го влоши метаболичкиот синдром.Бел лебЗа разлика од лебот од цело зрно, белиот леб содржи малку влакна. Тие помагаат да се регулира нивото на шеќер во крвта и да се чувствуваме сити. Без доволно влакна, би можеле да се прејадеме и да се здебелиме, особено во пределот на стомакот, што го зголемува ризикот од метаболички синдром. Храната направена со бело брашно, како белиот леб, брзо се разложува на шеќери во телото. Тој скок на шеќерот во крвта и инсулинот може да придонесе за зголемување на телесната тежина и отпорност на инсулин. Изборот на цели зрна, како киноа и кафеав ориз, може да ја стабилизира крвта нивото на шеќер во крвта и го подобрува целокупното здравје.СланинаПреработеното месо, како што е сланината, често содржи високо ниво на натриум, што може да доведе до покачен крвен притисок – клучна компонента на метаболичкиот синдром. Вишокот на натриум, исто така, промовира задржување на течности и придонесува за хипертензија. Преработеното месо, како сланината, е богато со нездрави масти, натриум и конзерванси, кои можат да го подигнат крвниот притисок и да го зголемат ризикот од отпорност на инсулин. Овие меса придонесуваат и за воспаление во телото. Се препорачуваат посни протеини, како пилешко месо, риба, грав и билни алтернативи, за да се ублажат овие ризици.Бел оризЗа разлика од кафеавиот, белиот ориз не содржи влакна, кои се важни за регулирање на шеќерот во крвта и одржување на ситост. Недостатокот на влакна може да доведе до прејадување и зголемување на телесната тежина, што може да предизвика метаболички синдром. Препорачливо е да се намали потрошувачката на бел ориз кој има помалку влакна и хранливи материи, што резултира со повисок гликемиски индекс, што значи скок на шеќерот во крвта. Со текот на времето, ова ќе придонесе за отпорност на инсулин и зголемени воспаленија во организмот.

(Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука