Здравје Избор

Здравје: Најдобри протеини кои го регулираат шеќерот во крвта

Охрид, 20. август 2024 (ОХРИДПРЕС) – Нивото на шеќер во крвта и телесната тежина се меѓусебно поврзани и влијаат на целокупното здравје. Ефективното управување со шеќерот во крвта е клучно за одржување на стабилни нивоа на енергија и спречување на состојби како дијабетес.

Овие протеини играат клучна улога во овој процес, помагајќи да се регулира нивото на шеќер во крвта и да се одржи здравата телесна тежина. За разлика од храната богата со јаглени хидрати или слатката храна, безмасните протеини помагаат во стабилизирање на нивото на гликоза преку промовирање на побавно варење и намалување на зголемувањето на нивото на  инсулин.

Нутриционистите издвоија три посни протеини кои можеме да ги јадеме секојдневно доколку сакаме да имаме стабилно ниво на шеќер во крвта и да ја контролираме нашата тежина.

Грчки јогурт

Грчкиот јогурт има понизок гликемиски индекс во споредба со другите млечни производи. Ова значи дека предизвикува побавно зголемување на нивото на шеќер во крвта и помага да се избегнат ненадејни скокови и падови кои можат да влијаат на енергијата и гладот.

– Грчкиот јогурт има повеќе протеини од обичниот јогурт, што може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта и да го намали апетитот. Сепак, важно е да се изберат обични, незасладени сорти за да се минимизира додадениот шеќер што влијае на нивото на шеќер во крвта, посочуваат нутриционистите.

Јајца

Јајцата се одличен извор на висококвалитетни протеини кои помагаат во регулирање на шеќерот во крвта со забавување на апсорпцијата на јаглехидратите. Ова може да доведе до постабилно ниво на шеќер во крвта и да ја намали веројатноста за скокови на инсулин. Јајцата обезбедуваат висококвалитетни протеини, здрави масти и хранливи материи. Истражувањата покажуваат дека јајцата промовираат ситост, го намалуваат апетитот и промовираат губење на тежината.

Диви риби

Дивите риби, особено оние како лососот, скушата и сардината, се богати со омега-3 масни киселини. Се покажа дека овие здрави масти ја подобруваат чувствителноста на инсулин и ги намалуваат воспаленијата, што е корисно за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта. Рибите фатени во дивина, како лососот и туната, нудат антиинфламаторни омега-3 масти и протеини. Омега-3 помагаат клетките да се станат почувствителни на инсулин и ја подобруваат контролата на шеќерот во крвта. Рибата е врвна храна што се препорачува за регулирање на гликозата и контрола на тежината. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука