Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Четири причини зошто треба да јадеме јаболка секој ден

Охрид, 29. август 2024 (ОХРИДПРЕС) – Веројатно сите барем еднаш во животот сме ја слушнале изреката дека едно јаболко дневно го држи докторот надвор од дома, а се чини дека сепак има нешто во редовното консумирање на ова популарно овошје.

Едно големо јаболко содржи пет грама влакна и е богато со други корисни хранливи материи, вклучувајќи магнезиум, калциум, фосфор, калиум и витамини Ц и А.

Група диететичари ги потенцираат најчестите придобивки ако јадеме јаболка секој ден.

Подобро варење

Цревата имаат корист од секојдневното консумирање јаболка. Јаболката се „добар извор на влакна, кои се важни за здравјето на дигестивниот систем. Влакната помагаат храната полесно да се движи низ дигестивниот систем“. Тие се извор на посебен вид влакна наречени пребиотици, кои служат како храна за селективно да се хранат добрите бактерии во цревата. Како резултат на тоа, се зголемува разновидноста и бројот на добри бактерии, што се два показатели за здрави црева.

Намалување на лошиот холестерол

Растворливите влакна во јаболката се поврзани со намалување на LDL холестеролот, што ги прави одличен избор за секојдневна потрошувачка. Лошиот или ЛДЛ холестеролот, ако го има премногу во крвта, може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Тие придонесуваат за здраво слабеење

Ако слабеењето е една од вашите цели, јадењето по едно јаболко секој ден може да биде во ваша корист. Влакната во јаболката прават да се чувствуваме посити, што значи дека едно лице ќе јаде помалку во целина во споредба со некој што грицка нутритивно сиромашна закуска, како што се некој чипс или високо преработени печива. Една научна студија покажа дека жените со прекумерна тежина кои јаделе три јаболка (или круши) дневно изгубиле повеќе тежина за 12 недели отколку жените со прекумерна тежина кои грицкале колачиња од овесна каша.

Едно јаболко на ден може да го намали ризикот од дијабетес

И покрај природната содржина на фруктоза (овошен шеќер), јадењето едно јаболко на ден е поврзано со намален ризик од развој на дијабетес тип 2. Резултатите од научна студија во која учествувале 10.000 луѓе кои редовно јаделе јаболка, покажале дека тие имале помали шанси да заболат од дијабетес и да развијат дијабетес тип 2 во однос на луѓето кои не јаделе редовно јаболка. (Крај)

извор: index.hr фото: index.hr

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука