Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: За подобро здравје на мозокот, јадете ги овие намирници почесто

Охрид, 12. јуни 2024 (ОХРИДПРЕС) – Одржувањето на когнитивното здравје е многу важно, особено како што старееме.

Иако многу фактори влијаат за здравјето на мозокот, исхраната игра значајна улога во подобрување на когнитивната функција и одложување на когнитивниот пад. Според здравствените експерти, вклучувањето одредени намирници кои го поттикнуваат мозокот во вашата секојдневна исхрана е една од најдобрите стратегии за поддршка на долгорочното когнитивно здравје.

Д-р Erik Natkin, открива какво влијание може да има исхраната врз здравјето на мозокот. Тој посочува на три клучни видови храна кои треба да бидат дел од нашата секојдневна исхрана за да го одржиме мозокот здрав, да ја подобриме концентрацијата и да го одложиме когнитивниот пад. Еве што тој издвои.

1. Омега-3 масни киселини

Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на мозокот, играат клучна улога во намалувањето на воспалението и ја поддржуваат структурата и функцијата на мозочните клетки.

– Тие се наоѓаат во помрсните риби, како лососот, но и во чиа семките и оревите. Овие масти помагаат во намалување на воспалението и ја поддржуваат структурата и функцијата на мозочните клетки, објаснува д-р Natkin. Така, додавањето на овие извори на омега-3 во исхраната може да донесе значителни придобивки за здравјето на мозокот.

2. Храна богата со антиоксиданси

Антиоксидансите се од витално значење за борбата против оксидативниот стрес и воспалението, што може да ги оштети мозочните клетки и да ја наруши когнитивната функција.

– Овошјето како боровинките, но и зеленчук како кељот се богати со витамини Ц и Е, кои се борат против оксидативниот стрес и воспалението, вели д-р Natkin.

Овие антиоксиданси ги штитат мозочните клетки од оштетување и ги подобруваат когнитивните функции. Вклучувањето на разновидни овошја и зеленчук во вашата исхрана гарантира дека ги добиете основните хранливи материи, поддржувајќи го целокупното здравје на мозокот.

3. Ферментирана храна и пробиотици

Здравјето на цревата и мозокот се поврзани, посочува докторот Natkin.

– Ферментираната храна како јогурт и кимчи, заедно со пробиотските додатоци, може да го подобрат здравјето на цревата, вели тој.

Здравите цревни бактерии можат да влијаат на производството на невротрансмитери, да го намалат воспалението и да ја подобрат когнитивната функција. Пробиотиците можат да помогнат во одржувањето на таа рамнотежа, без непријатниот вкус што некои ферментирани намирници можат да го имаат кај некои луѓе. Со подобрување на здравјето на цревата, можеме позитивно да влијаеме на здравјето на нашиот мозок. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука