Здравје Избор ТОП ВЕСТИ

Здравје: Најдобриот зеленчук што можете да го јадете за да го намалите високиот холестерол

Охрид, 20. јуни 2024 (ОХРИДПРЕС) – Високиот холестерол може да доведе до срцеви заболувања или мозочен удар доколку не се држи под контрола. Оваа здравствена состојба најдобро се контролира со лекови, но може да влијае и исхраната.

Една студија, објавена во списанието Nutrition Reviews во 2020 година, покажа дека јадењето три вида овошје и зеленчук дневно може да помогне во намалувањето на лошиот холестерол.

Важно е секојдневно да консумирате зеленчук и овошје. Нутриционистката Tanya Mehra ги посочува најдобрите видови зеленчук што треба да ги консумирате неделно за да влијаете позитивно на нивото на холестерол.

На листата на зеленчук што треба да се јаде неколку пати неделно, нутриционистот ги издвојува спанаќот, кељот, брокулата, морковот, слаткиот компир и зелката. Покрај храната, таа сподели и неколку начини на кои храната може да се користи за нутритивни цели.

– Спанаќот е популарна храна што ја сакаат и возрасните и децата. Богат е со лутеин и други каротеноиди кои помагаат во намалување на нивото на холестерол. Можете да го додадете во салати, смути напитоци или како прилог, истакнува Mehra.

Кељот содржи влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат во намалувањето на лошиот холестерол.

– Користете го во салати, супи или правете здрав чипс од кељ, вели Mehra.

Брокулата е уште една омилена храна во која уживаат многу луѓе. Богат е со антиоксиданси и содржи растворливи влакна кои имаат одлично влијание врз здравјето на дигестивниот систем.

– Брокулата може да се подготви на пареа, да се пржи во тава или на кој било начин што сакате. Секогаш ќе биде здрав додаток во исхраната, вели нутриционистката Tanya Mehra.

– Морковите се богати со растворливи влакна, особено пектин, кој може да помогне во намалувањето на холестеролот. Јадете ги сирови како закуски, додајте ги во салати или варете ги во супи и чорби за да останете здрави, советува нутриционистот.

Слаткиот компир е поздрава и послатка алтернатива на компирот и станува се’ попопуларен.

– Оваа храна е богата со влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат во управувањето со нивото на холестерол, вели Mehra. Слаткиот компир можете да го консумирате на различни начини, да направите пире или да го користите како основа за чорби и супи.

Mehra ја издвои и зелката за која вели дека е зеленчук кој содржи многу влакна и антиоксиданси и има антивоспалителни својства.

– Можете да ја додадете во салати или некои други комбинации, иако најпопуларната е како салата, заклучува нутриционистот Mehra. (Крај)

извор: ОхридПрес фото: архива

@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука