Здравје: Јогурт за намалување на ризик од дијабетес тип 2
Скопје, 9. мај 2024 (ОХРИДПРЕС) – Зголеменото консумирање на јогурт го намалува ризикот од појава на дијабетес тип 2 за 28 отсто.
Конзумирањето ферментирани прозиводи со малку маснотии, како јогурт, кефир и пробиотици, го намалува ризикот од дијабетес топ 2 за 24 отсто.
Ова подразбира внесување на 125 грама јогурт четири пати неделно, а истиот ефект е видлив и при консумирање на меки сирења. Со редовна употреба на млечни производи се внесуваат макронутритиенти, протеини, калциум, витамин Д и магнезиум. (Крај)
извор: ОхридПрес фото: архива
@OhridPress - Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на OhridPress значи дека се согласувате со условите за преземање, кои се објавени тука |